Al llarg dels mesos d’octubre i novembre del 2018 es van realitzar una serie de conferencies en el Cicle Animals Humans en el CCCB? (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) dintre de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta. Enllaç al web de les conferencies
“En aquest cicle de conferències el CCCB obre el debat sobre la necessitat de replantejar la nostra relació amb els animals. Un vincle complex amb una gran càrrega moral i política, tenyit tant d’estimació com de violència, i que en última instància constitueix un reflex de la nostra pròpia condició humana.
Tornar-se animal Conferència de Rosi Braidotti (catedràtica de Filosofia i directora del Centre per les Humanitats de la Universitat d’Utrecht, considerada una de les pioneres en els estudis europeus de la dona).
La causa animal: reptes ètics i estratègies polítiques Conferència de Corine Pelluchon (especialista en filosofia política i ètica aplicada i s’ha centrat especialment en qüestions de bioètica, filosofia del medi ambient i política de l’animalisme. És autora de llibres com ara Les Nourritures. Philosophie du corps politique (Seuil, 2015) o Manifest animalista: polititzar la causa animal (Rosa dels Vents, 2018). En aquesta obra, Pelluchon fa palesa la violència a la qual són sotmesos els animals i porta el debat al centre de l’esfera política. El 2018 ha publicat en francès Éthique de la considération (Seuil, 2018)).
Drets animals. La fi de la supremacia humana Conferència de Will Kymlicka (catedràtic de filosofia política a la Universitat de Queen’s, a Kingston (Canadà). És un dels politòlegs més influents del panorama internacional per les seves investigacions sobre els problemes ètnics i la convivència multicultural. Seguint aquest fil de recerca ha escrit Ciutadania multicultural: una teoria dels drets de les minories (Proa, 1999), un text de referència sobre la base filosòfica de les polítiques multiculturals. Entre els seus llibres també destaquen Estados, naciones y culturas (Editorial Almuzara, 2004), Fronteras territoriales: una perspectiva liberal igualitaria (Editotial Trotta, 2005) o Las odiseas multiculturales (Paidós, 2009). Recentment ha centrat els seus estudis en els drets dels animals amb Zoópolis, una revolución animalista (errata naturae, 2018) coescrit amb Sue Donaldson, obra en què es qüestionen els límits del concepte de ciutadania per incloure-hi els animals i s’hi desenvolupen noves normes de convivència entre animals i humans
Lligams de sang: animalitat i intimitat Conferència de Marta Segarra (catedràtica de Literatura francesa i d’Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona. És cofundadora del Centre Dona i Literatura i també dirigeix la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures en aquesta mateixa Universitat. També és investigadora associada al Centre d’Études féminines et d’études de genre de la Universitat Paris 8, on ha estat professora convidada en diverses ocasions, i ha impartit docència al Collège international de Philosophie (París), la Université de la Sorbonne-Paris IV, la Harvard University i la Universidad de La Habana)
(Informació extreta de Viquipèdia).
En una article sobre aquestes conferencies publicat al ara.cat el 12/12/18 per Marta Tafalla (professora de filosofia a la UAB) diu:
“En aquest cicle es debatia la necessitat de replantejar la nostra relació amb els animals i la natura. Sobre la visió antropocéntrica que tenim del nostre mon on ens creiem éssers superiors amb el dret a sotmetre als altres animals i a la natura sencera i posar-los al nostre servei. Estem condemnant multitud d’animals intel·ligents i emocionals a vides miserables; estem destruint ecosistemes fins al punt de provocar un caos climàtic que serà la nostra pròpia destrucció. Nosaltres només som un petit primat que per sobreviure necessita la xarxa de la natura a la qual pertany”.